5 Νοε 2007

Εγώ έτσι το είδα ...


Όταν και οι 2 ομάδες είναι ανέτοιμες τότε ένα παιχνίδι σαν το χθεσινό πρέπει να μας αφήσει πολύ ικανοποιημένους. Δεν ήταν μόνο το γεγονός πως ήταν ντέρμπι μέχρι το τέλος, αλλά κυρίως η ποιότητα που έβγαλαν οι 2 ομάδες μέσα στο παρκέ. Σε γενικές γραμμές και με δεδομένο πως θα συναντηθούν αρκετές φορές ακόμα το χθεσινό παιχνίδι μας έδωσε το προμύνημα πως θα έχουμε πολύ καλή κανονική περίοδο και λογικά συγκλονιστικούς αγώνες στα play off.

Σε ατομικό επίπεδο το χθεσινό παιχνίδι ήταν μια αναμέτρηση του Σπανούλη με τον Γκρίρ. Ο Σπανούλης ήταν απλώς on fire όπως έλεγε και στο ηλεκτρονικό παιχνίδι NBA jump. Τα έβαζε με κάθε τρόπο 27 πόντους με 6/6 β. 6/11 διπ. 3/6 τριπ. ενώ μοίρασε και 5 ασσίστ. Ο δε Γκρίρ με 23 πόντους 10/10 β. 2/7 διπ. και 3/5 τριπ. και 3 ασσίστ προσπάθησε αλλά τελικά κέρδισε ο πρώτος. Οι "πράσινοι" πήραν το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, και αυτό που έμεινε από αυτό το παιχνίδι είναι κυρίως η διαφορά των τεσσάρων πόντων, που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνέχεια εάν και οι δύο συνεχίσουν μόνο με νίκες έως την επόμενη τους αναμέτρηση. Σε αντίθεση όμως με άλλες αναμετρήσεις των δύο τα τελευταία χρόνια, η αίσθηση που μας έμεινε είναι πως η ψαλίδα έχει κλείσει και πως πλέον όλα τα παιχνίδια θα κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Τα κύρια σημεία του αγώνα ήταν η προσπάθεια του Γκέρσον να περιορίσει τα πικ ‘ν ρολ του ΠΑΟ με αυτή την ιδιόμορφη ζώνη 2-3 που χρησιμοποιεί και ταυτόχρονα ο έλεγχος των ριμπάουντ. Η άμυνα λοιπόν όσο παράδοξη και να είναι έριξε τα ποσοστά του ΠΑΟ στα δίποντα απο 63% που έχει έως τώρα στην κανονική περίοδο στο 57% αλλά δεν τα κατάφερε στα τρίποντα αφού είχαν 33% από 30% που έχουν έως τώρα. Στην ουσία δηλαδή ο Γκέρσον οδήγησε το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟ στη περιφέρεια αναμένοντας να χάσουν κάποια σουτ (όπως και έγινε στα περσινά play off) και λόγω της πίεσης του κόσμου τους να αγχωθούν και να αποσυντονιστούν. Ο Ομπράντοβιτς, όμως, αντέδρασε καλά βγάζοντας τον Ουίνστον στην πλευρά όπου μαρκάρει (στη πίσω γραμμή) ο βαρύς ψηλός με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Τσακαλίδης ή ο Τζάκσον να αντιδράσει και να δεχτεί έτσι 12 πόντους είτε με ελευθέρα τρίποντα είτε με μπακ ντορ που σε τέτοιο επίπεδο είναι εντελώς απαράδεκτα. Όλο το υπόλοιπο παιχνίδι χαρακτηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό και από τους δύο προπονητές από επιθέσεις isolation (ένας εναντίον ενός) με κύριους εκφραστές τους Σπανούλη και Γκρίρ και περιοδικό τάισμα των ψηλών Τζάκσον στην αρχή και Μπατίστ στο τέλος.

Ο Γκέρσον προσπάθησε επίσης να "ποστάρει" τον Βασιλόπουλο (κόντρα στον Μπετσίροβιτς), και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Πρίντεζη έπαιξε για λίγο με τον Βασιλόπουλο στο "4", αλλά πολύ ώρα με τους Μπλάκνεϊ-Γκριρ-Ματσιγιάουσκας στην ίδια πεντάδα. Όμως δεν μπόρεσε να βγάλει ένα σύστημα για να δώσει ένα ελεύθερο σούτ στον Μάτσας και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σε κανένα σημείο το προβάδισμα που είχε στους ψηλούς.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός δεν επέλεξε να κάνει κάτι καινούργιο. Έψαξε τα σουτ στην αδύνατη πλευρά, πήρε πόντους από την "πλάτη" του Μπατίστ, αν και τελικά η κυριότερη επιλογή του ήταν οι "εμπνεύσεις" του Σπανούλη ενώ πολύτιμη ήταν συνεισφορά του Διαμαντίδη κυρίως με τις αμυντικές του βοήθειες.

Ο ΠΑΟ κέρδισε δίκαια, όχι γιατί ήταν πιο έτοιμος, αλλά επειδή είναι περισσότερο δεμένη και έμπειρη ομάδα και στο συγκεκριμένο παιχνίδι βρήκε λύσεις σε επίθεση και άμυνα στα κρίσιμα σημεία. Ο Ολυμπιακός αν και περισσότερο ανέτοιμος έδειξε αυτοπεποίθηση και για άλλη μια φορά φέτος πως είναι ένα κλικ από το να κάνει το μπαμ. Και κυρίως κράτησε χαμηλά τη διαφορά στο σκορ κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για το πλεονέκτημα έδρας στο δεύτερο γύρο στο ΣΕΦ. Με δύο λόγια η ψαλίδα έκλεισε και με πολύ δουλεία στην προετοιμασία των αγώνων, προσήλωση στην άμυνα, και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της ομάδας στην επίθεση… παίρνουμε το πλεονέκτημα έδρας και μετά … ελάτε στο ΣΕΦ να δούμε ποιός είναι ο καλύτερος …

© Blogger Templates | Make Money Online